+381 11 303 91 04|office@confida.rs

Paket mera za oporavak privrede značajan i za nemačka mala i srednja preduzeća koja posluju u Srbiji

Tekst preuzet sa: eKapija.com
Paket mera Vlade Srbije za oporavak privrede predviđa značajnu sumu za podršku privrednicima, među kojima su i nemačka mala i srednja preduzeća, koja posluju u Srbiji, izjavio je danas član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Kristijan Braunig.
– Veoma pozitivno ocenjujemo to što je sprska vlada reagovala i podržala ekonomiju i kompanije, koji trpe zbog ove krize – rekao je za Tanjug Braunigm, inače direktor firme Confida Consulting.
Kaže da su mere Vlade Srbije racionalne i da će planiranih 5,1 mlrd EUR stvarno pomoći srpskoj privredi, ali ističe da je veoma važno da se efikasno deluje.
Objašnjava da je, pored donošenja pravnog okvira za pomoć kompanijama, važno da on ne bude takav da privrednici ne mogu lako da dođu do potrebnih sredstava.
Ukazuje na primer Nemačke, gde je, kaže, predviđen veliki budžet za pomoć kompanija, ali one teško dolaze do tog novca i garancija za dobijanje kredita za likvidnost.
– Dobro je što je srpska vlada, kako je juče rečeno na predstavljanju, uzela u obzir iskustva drugih zemalja, što može da bude velika prednost, jer se mogu izbeći greške – smatra Braunig.
Važno je obezbediti kompanijama da brzo mogu da dobiju pomoć, tako da je od veličine programa pomoći još važnije da on bude efikasan.
Napominje da će, ipak, sve zavisiti od toga koliko će kriza izazvana korona virusom potrajati i koliko će zaista novca biti poterebno.
– Smatramo da je ovo značajna pomoć, ako uzmemo u obzir koliki je ukupan budžet države Srbije – istakao je Braunig.
Na pitanje koje probleme trenutno imaju nemačke firme u Srbiji, kaže da su članice Nemačko-srpske privredne komore uglavnom izvozno orijentisane i da je za njih otežavajuća okolnost to što su granice zatvorene.
Braunig je rekao da je prevoz robe još dozvoljen, što je značajno u ovom trenutku, ali da su granice zatvorene za određenu robu svuda u Evropi i da zbog toga najveću štetu imaju nemačke firme koje proizvode medicinske proizvode.
Upitan da li nemačke firme u Srbiji otpuštaju svoje radnike u ovoj situaciji, kaže da su nemački investitori prethodniih godina puno uložili da bi imali dobru radnu snagu i da nastoje da zadrže dobro obučene radnike, jer će kriza jednog dana proći.
Kaže da je teško predvideti kakva će biti poslovna klima u Srbiji kada prođe kriza, ali će najavljene mere biti značajne i za nemačke dobavljače u Srbiji koje pripadaju sektoru malih i srednjih preduzeća.
Braunig ističe da je potrebno što pre primeniti predviđene mere kako bi se omogućila likvidnost firmi.
Nemačko-srpska privredna komora očekuje da i posle ove krize ima snažnu saradnju sa srpskom vladom i da se nastavi sa otklanjanjem birokratskih prepreka u poslovanju.
2020-06-17T07:39:34+00:00 April 1st, 2020|

Leave A Comment